dinsdag 17 mei 2011

Maiwoche 2011


Tien dagen lang tien podia en 600.000 bezoekers, dat is de Maiwoche. Een jaarlijks terugkerend Stadtfest dat dit op dit moment alweer voor de 39e keer Osnabrück op haar kop zet. 

Als stadsambassadeur is de Maiwoche wat anders. Begrijp me niet verkeerd, ook als ambassadeur heb je genoeg mogelijkheden om Maibock of Maibowle te drinken en de vele bands te checken, maar het is ook de drukste periode van het jaar wat werk betreft. Dit heeft twee redenen.

Gemeente Osnabrück nodigt namelijk voor de opening van de Maiwoche op vrijdag (13 mei jl.) delegaties (raadsleden en mensen uit bepaalde vakgebieden) uit haar zustersteden uit en bouwt daar een vier dagen durend programma omheen. Zo’n programma behandelt over het algemeen een bepaald onderwerp en zorgt ervoor dat de delegaties uit de verschillende landen te weten komen hoe Osnabrück daarmee omgaat en geeft de delegaties de kans om toe te lichten hoe het er in hun steden aan toe gaat. Los daar van wordt er ook goed voor de gasten gezorgd wat betreft eten en drinken. Dit jaar was het onderwerp ‘jeugd’ en dan in het bijzonder hoe je de jeugd kunt helpen bij de overstap van opleiding naar werk. Dit betekent dat je per dag een uur of 18 aan het werk bent, omdat je van ’s ochtends tot ’s avonds het programma mee draait en de verantwoording over jouw delegatie hebt. Dit heb ik net achter de rug en het was geweldig. Natuurlijk ligt dit ook aan de mensen die als delegatieleden uit de steden mee komen, maar meer nog ligt het aan het zeer strak (Duits) georganiseerde en afwisselende programma en het begeleiden van de avondploeg van jouw delegatie.

 De tweede reden dat je het druk hebt als ambassadeur is het tweede en tevens laatste weekend van de Maiwoche. Dan vinden namelijk de Partnerschaftstagen plaats. Vijf van Osnabrücks zustersteden hebben dan om beurten op het podium in het Europadorf hun eigen programma. Deze dag kun je als stadsambassadeur geheel zelf invullen en de voorbereidingen beginnen al in januari. Zaterdag 21 mei aanstaande is het eindelijk zo weit: Haarlemtag! Op de Haarlemtag is er vanaf 11:00 uur ’s ochtends Jopen Bier te verkrijgen, treden van 13:00 tot 17:00 uur de Schuimkragen en de Musical School afwisselend op, dan komen om 14:00 uur de Haarlemse Bloemenmeisjes het publiek versieren en als afsluiter komt WeCookWithFire de Bühne uit elkaar trekken. Mocht je aanstaand weekend nog geen plannen hebben dan weet je nu waar je heen moet!

0 reacties:

Een reactie posten