donderdag 15 september 2011

Schoolreisje

Yes! Ronde twee! Het is weer bijna oktober en dat betekent maar één ding: scholierenuitwisselingen!

Verschillende Haarlemse scholen reizen namelijk voor het vak Duits (en soms ook voor Geschiedenis) naar Osnabrück. Dit varieert van groepen van 5 a 10 leerlingen die meerdere dagen blijven en bij Osnabrückse scholieren in huis gaan, tot dagtrips met groepen van 120 kids (en een lerarencorps om de boel in het gareel te houden). Uiteraard gaan er ook regelmatig Osnabrückse scholieren en studenten naar Haarlem, maar daar krijg ik alleen de voorbereiding en de foto's achteraf van te zien.

Wat is er nou zo leuk aan die scholieren? Verwende, irritante kinderen die niet eens hun best doen om dat beetje Duits dat ze op school hebben geleerd in de praktijk toe te passen. Veel slechte (ja, ik ben een kenner) Hitler-immitaties, slechte WOII-grappen, bratwurst-geroep en dus absoluut nul gevoel voor decorum. Maar daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben.

Waar ik het over wilde hebben zijn die scholieren waarvoor de trip naar Osnabrück begint als een schoolreisje en eindigt als een avontuur. De schuchtere, meestal pre-puberale schatjes die uiteindelijk veel stoerder zijn dan hun schreeuwende tegenpolen. De kinderen die na twee uur blozen wel iets tegen hun uitwisselpartner durven te hakkelen, om vervolgens weer een uur te zwijgen uit schaamte. Uiteindelijk hebben zij wat van hun bezoek geleerd, ook al is het niet altijd hoe je een brood bestelt bij de bakker...

Dus ik heb er nu al ontzettend veel zin in, ook als dat betekent dat je op sommige dagen acht keer half gebukt de 192 traptreden van de Marienkirchturm op en af moet.

1 reacties:

Een reactie posten